Комисията за финансов надзор вписа емисия акции, издадена от Еврохолд България“ с цел

...
Комисията за финансов надзор вписа емисия акции, издадена от Еврохолд България“ с цел
Коментари Харесай

КФН вписа акции за 63 млн. лв. в капитала на Еврохолд

Комисията за финансов контрол вписа емисия акции, издадена от „ Еврохолд България “ с цел търговия на контролиран пазар на скъпи бумаги.
Емисията е в размер на 62 974 400 броя нови елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 (един) лев всяка, показва КФН в решението си. В резултат капиталът на сдружението се увеличава от 197.525 млн. лева на 260.50 млн. лева.

Преди седмица от " Еврохолд " оповестиха, че са привлекли над 157 млн. лева.  посредством обществено предложение на нови акции. По този метод Еврохолд набра почти 24% по-голяма сума от нужните лични средства (65 млн. евро) за придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България и ще усили капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при настоящата борсова цена ще доближи близо 650 млн. лева (332 млн. евро).  

Еврохолд предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност - 2.5 лева Инвеститорите записаха и заплатиха към 80% от препоръчаното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният притежател на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще резервира надзор в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско сдружение за ръководство на активи закупи 9% от капитала на Еврохолд и ще бъде третият по величина акционер в компанията след Старком Холдинг АД и финландския фонд KJK, подсилвайки в допълнение акционерната база на холдинга и практиките за корпоративно ръководство на сдружението, показаха от холдинга в публична позиция. 

Инвестиционният медиатор Евро-Финанс АД беше водещ управител на общественото предложение на Еврохолд, а Renaissance Capital участваше само в качеството на финансов съветник на емитента.

Набраните средства от общественото предложение ще бъдат употребявани за финансиране на придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България, които имат водещи позиции в разпределението, доставките и търговията с електрическа енергия в страната, както и в вложения в развиването на двата съществени бизнеса на холдинга - енергетика и обезпечаване. 

Еврохолд ще употребява набрания личен капитал и обезпеченото дългово финансиране за идващия стадий от договорката с ЧЕЗ Груп, която би трябвало да завърши до 31 юли. Дълговото финансиране се обезпечава от J.P. Morgan AG със синдикиран заем, който е напълно доказан от огромните интернационалните банки, които вземат участие в синдиката. Засега се знае, че Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласи, че ще даде до 60 милиона евро под формата на петгодишен заем на " Еврохолд ", с цел да се разплати с централата в Прага.

Ще напомним, че оповестената сума по договорката с ЧЕЗ е 335 милиона евро. Срещу тази сума " Еврохолд " ще придобие 67% дял в компанията " ЧЕЗ Разпределение България " и доставчика на електрическа енергия " ЧЕЗ Електро България ", както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електрическа енергия " ЧЕЗ Трейд България ", компанията за ИТ услуги " ЧЕЗ ИКТ България ", енергопарка " Орешец " и електроцентрала за биомаса " Бара груп ".

" Еврохолд България " чака да генерира доходи от над 1 милиард евро от енергийния си бизнес сред 2021 и 2025 година,

Печалбите на " Еврохолд " България преди лихви, налози, амортизации и амортизации (EBITDA) от интервенции в енергийния сегмент се чака да надвишават 130 милиона евро през 2021-2025. Стойността на енергийните активи на групата се чака да доближи 700 милиона евро до края на 2025 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР